Valikoimaan kuuluu 2 uutta kahden tähden, 14 uutta yhden tähden, 7 uutta Bib Gourmand - ja 7 uutta Green Star -ravintolaa. Suomesta mukana yksi uusi ravintola - VÅR Porvoosta sai yhden tähden. Lisäksi MICHELIN Special Awards maininta Demon Jalmari Kunnakselle.
Vuotuinen MICHELIN-opas-seremonia järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa maan vanhimmassa kaupungissa, Turussa. Oppaan Pohjoismaiden ravintolat valitaan Tanskasta, Suomesta, Islannista, Norjasta ja Ruotsista.
Oppaan 2023 painokseen lisättiin 42 ravintolaa, mikä nostaa Pohjoismaiden ravintoloiden kokonaismäärän 271:een. Ravintoloista 81:llä on yksi, kaksi tai kolme MICHELIN-tähteä; 34:llä on Bib Gourmand tunnustus ravintolan korkeasta laadusta ja erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan sekä 39:llä on MICHELIN Green Star tunnustus ravintolan poikkeuksellisesta sitoutumisestaan kestävyyteen.
Kaksi uutta kahden MICHELIN-tähden ravintolaa
AIRA - Tukholma, Ruotsi
Tommy Myllymäen kahden tähden ravintola näyttää hienostuneisuutta joka käänteessä, ihastuttavalla paikallaan veden äärellä. Todella kauniit annokset, olivat ne sitten kampasimpukoita tai hiillostetua viiriäistä, koostuvat unohtumattomista yhdistelmistä ja parhaista raaka-aineista.
Koan - Kööpenhamina, Tanska
Tämä viehättävä ravintola tarjoaa korealais-ruotsalaisen kokki-omistaja Kristian Baumannin herkullisia ja luovia annoksia, joissa on hienovaraisia vaikutteita hänen synnyinmaastaan, ja jokaisella lautasen elementillä on oma tarkoituksensa. Tästä syystä Koan saa heti kaksi MICHELIN-tähteä oppaassa.
Näiden kahden uuden lisäyksen myötä MICHELIN-opas Pohjoismaat suosittelee nyt 14 kahden tähden ravintolaa.
Tanska
a|o|c, Kööpenhamina
Alchemist, Kööpenhamina
Frederikshøj, Aarhus
Henne Kirkeby Kro, Henne
Jordnær, Kööpenhamina
Kadeau, Kööpenhamina
Koan – Kööpenhamina UUSI
KOKS, Leynavatn
Kong Hans Kælder, Kööpenhamina
Suomi
Norja
Ruotsi
AIRA – Tukholma UUSI
Aloë, Tukholma
Vollmers, Malmö
Kolmen tähden ravintolat
Kolmen tähden tasolla aikaisemmin palkittut ravintolat ovat säilyttäneet asemansa, korostaen ravintoloiden ruoanlaadun poikkeuksellisen korkeaa tasoa ja johdonmukaisuutta.
Tanska
Geranium, Copenhagen
Noma, Copenhagen
Norja
Maaemo, Oslo
Ruotsi
Frantzén, Stockholm
14 uutta yhden MICHELIN-tähden ravintolaa
Moss Moss À L'aise - Oslo, Norja
Tämä erittäin elegantti ravintola käyttää norjalaista tuotantoa luodakseen upeita ranskalaisia ruokalajeja.
ARO - Odense, Tanska
Opasteiden puute voi tehdä tämän sympaattisen ja vaatimattoman ravintolan löytämisestä vaikeaa, mutta se on ehdottomasti vaivan arvoinen.
Domæne - Herning, Tanska
Suuren puisen iglun näköinen ravintola lisää luovuutta takaisin luontoon perustuvaan lähestymistapaansa.
Grand Royal - Vejle, Tanska
Laatu on edelleen korkea tässä Me|Mu:n uudessa inkarnaatiossa, jossa on muuttunut menukonsepti ja rennompi ilme.
K2 - Stavanger, Norja
Tämän viehättävän ja henkilökohtaisesti pyöritetyn ravintolan keskiössä on paikalliselta alueelta peräisin olevat ensiluokkaiset raaka-aineet.
Mon Oncle - Oslo, Norja
Klassinen ranskalainen ruoka valmistetaan suurella huolella tässä tyylikkäässä paikassa, jossa on vaikuttava viinilista.
Moss - Grindavík, Islanti
Sininen laguuni on yksi Islannin suurimmista nähtävyyksistä, ja nyt siellä on ravintola, joka on vierailemisen arvoinen.
Sabi Omakase Oslo - Oslo, Norja
Sisarravintola alkuperäiselle Stavangerin ravintolalle, tiskillä on vain 12 paikkaa ja perinteiset sushitaidot ovat esillä.
SAVAGE - Oslo, Norja
Tämän hotellin sisälle piilotetun ravintolan tiimi tarjoaa menuvaihtoehtoja, jotka yhdistävät makuja ympäri maailmaa.
Signum - Mölnlycke, Ruotsi
Ihastuttavalla paikalla Landvettersjön-järven rannalla sijaitseva ravintola tarjoilee syvyyttä ja hienostuneisuutta pursuavia ruokalajeja.
Stallen - Oslo, Norja
Yllätysmenu puutarhan tuotteista houkuttelee tässä viehättävässä paikassa entisessä tallirakennuksessa.
Tri - Agger, Tanska
Jokaisella ruokalajilla tässä mieleenpainuvassa puu- ja lasirakenteessa tanskalaissatamakaupungissa on oma tarinansa.
VÅR - Porvoo, Suomi
Kokin läheiset suhteet tuottajiin näkyvät kauniisti viimeistellyissä annoksissa tässä entisessä suklaatehtaassa.
Villa Vest - Lønstrup, Tanska
Vierailu tähän ravintolaan lupaa upeita näkymiä kalliorantaiselta sijainniltaan ja huippulaadukkaita ruokalajeja.
Näiden uusien lisäysten myötä yhdessä palkintonsa säilyttäneiden ravintoloiden kanssa nyt yhteensä 63 ravintolaa suositellaan yhden MICHELIN-tähden kanssa (21 Tanskassa, 6 Suomessa, 3 Islannissa, 18 Norjassa ja 15 Ruotsissa).
Tanska
Alouette, Copenhagen
ARO – Odense UUSI
Domestic, Aarhus
Dragsholm Slot Gourmet, Hørve
Domæne – Herning UUSI
formel B, Copenhagen
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Aarhus
Grand Royal – Vejle UUSI
Jatak, Copenhagen
Kadeau Bornholm, Åkirkeby
Kiin Kiin, Copenhagen
Kokkeriet, Copenhagen
LYST, Vejle
Marchal, Copenhagen
MOTA, Nykøbing Sjælland
Søllerød Kro, Copenhagen
Substans, Aarhus
Syttende, Sønderborg
The Samuel, Copenhagen
Tri – Agger UUSI
Ti Trin Ned, Fredericia
Villa Vest – Lønstrup UUSI
Suomi
Demo, Helsinki
Finnjävel Salonki, Helsinki
Grön, Helsinki
Kaskis, Turku
Olo, Helsinki
VÅR – Porvoo UUSI
Islanti
DILL, Reykjavík
Moss – Grindavík UUSI
ÓX, Reykjavík
Norja
À L'aise – Oslo UUSI
Bare, Bergen
Credo, Trondheim
FAGN, Trondheim
Hot Shop, Oslo
Hyde, Oslo
K2 – Stavanger UUSI
Kontrast, Oslo
Lysverket, Bergen
Mon Oncle – Oslo UUSI
Sabi Omakase, Stavanger
Sabi Omakase Oslo – Oslo UUSI
SAVAGE – Oslo UUSI
Schlägergården, Oslo
Speilsalen, Trondheim
Stallen – Oslo UUSI
Statholdergaarden, Oslo
Under, Lindesnes
Ruotsi
28+, Gothenburg
Adam / Albin, Stockholm
ÄNG, Tvååker
bhoga, Gothenburg
Ekstedt, Stockholm
Etoile, Stockholm
Knystaforsen, Rydöbruk
Koka, Gothenburg
Nour, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
PM & Vänner, Växjö
Project, Gothenburg
Signum – Mölnlycke UUSI
SK Mat & Människor, Gothenburg
Sushi Sho, Stockholm
Seitsemän uutta MICHELIN Bib Gourmand ravintolaa
Uusien Tähtien lisäksi MICHELIN Guide -tarkastajat ovat tunnustaneet 7 ravintolaa Bib Gourmandilla hyvästä ruoasta kohtuulliseen hintaan. Uudet "Bibsit" ovat tyyliltään erilaisia, mutta kaikki tarjoavat asiakkaille hyvää vastinetta rahalle. Nämä uudet lisäykset nostavat Bib Gourmandien kokonaismäärän Pohjoismaissa 34:ään. Uudet MICHELIN Bib Gourmands ovat:
Bistro Lupa – Kööpenhamina, Tanska
Bona Fide – Helsinki, Suomi
JH Matbar – Ystad, Ruotsi
juju – Kööpenhamina, Tanska
Mutantur – Malmö, Ruotsi
NOOK – Tukholma, Ruotsi
Triton – Tukholma, Ruotsi
Seitsemän uutta MICHELIN Green Star ravintolaa
"Kestävän kehityksen käytäntöjen osalta Pohjoismaiden ravintolat ovat todellisia johtajia ja ehtymätön inspiraation lähde. Niin monet ravintolat tällä alueella osoittavat sitoutumista, asiantuntemusta ja rehellisyyttä, joka voi toimia vain esimerkkinä kaikille ja näyttää, mitä voidaan saavuttaa ruokailutottumuksissa tulevaisuudessa."
Gwendal Poullennec, MICHELIN Guidesin kansainvälinen johtaja
Seitsemän ravintolaa on saanut MICHELIN Green Star -palkinnon omistautumisestaan kestävämmälle eetokselle, mikä nostaa MICHELIN Green Star -ravintoloiden kokonaismäärän Pohjoismaissa vaikuttavaan 39:ään. Uudet MICHELIN Green Stars -ravintolat ovat:
Bistro Lupa – Kööpenhamina, Tanska
JORD – Linköping, Ruotsi
Kadeau Bornholm – Åkirkeby, Tanska
Kadeau Copenhagen – Kööpenhamina, Tanska
K2 – Stavanger, Norja
NOVEL – Aarhus, Tanska
VÅR – Porvoo, Suomi
Kolme MICHELIN Special Awards - erikoispalkintoa
Erikoispalkinnoillaan MICHELIN Guide valaisee Michelinin suosittelemien ravintoloiden lahjakkaita ammattilaisia, jotka nostavat gastronomisen kokemuksen korkeammalle tasolle. Näin tehdessään he osoittavat, kuinka monipuolista ja jännittävää ravintola-alalla on työskennellä.
MICHELIN Young Chef Award – Jalmari Kunnas, Demo (Helsinki, Suomi)
Jalmari palasi tähän ikoniseen ravintolaan vuonna 2021 laajennettuaan näköalojaan muissa keittiöissä. Hän johtaa keittiötä suhteellisen nuorena ja varmisti myös, että ravintola säilytti MICHELIN-tähden tämän vuoden valikoimassa.
MICHELIN Tervetuloa ja palvelu -palkinto – Mia Kondrup, À L'aise (Oslo, Norja)
Vuosi on ollut À L'aiselle hieno, sillä hän sai Mialle ja hänen tiimilleen yhden MICHELIN-tähden ja tämän erikoispalkinnon. Tarkastajat olivat erityisen vaikuttuneita palvelutiimin intohimosta, siitä, kuinka ne heijastavat Mian omaa innostusta ja kuinka kaikki tekevät niin hyvin yhdessä ruokailijoidensa kokemuksen parantamiseksi.
MICHELIN Sommelier Award – Emma Ziemann, ÄNG (Tvååker, Ruotsi)
Emman rento käytös saa jokaisen asiakkaan viihtymään, ja hänen viiniparinsa vaihtelevat Jura-viineistä paikallisiin omenajääviineihin. Hänen ylpeytensä vaikuttavasta kellarista – josta hän otti vastuun reilu vuosi sitten – on selvää kaikille.
"Tämä on ollut uusi puskurivuosi tälle jännittävälle alueelle. Eri maiden keittiön korkea taso, kokkien kekseliäisyys ja kunnianhimo, ravintolasuunnittelijoiden luovuus ja henkilöstön kyky ja innostus kaikilla tasoilla tekevät siitä yhden maailman vaikutusvaltaisimmista alueista."
Gwendal Poullennec, MICHELIN Guidesin kansainvälinen johtaja
MICHELIN Guide Nordic Countries 2023 -valikoima on saatavilla MICHELIN Guide -sivustolla ja MICHELIN Guide -sovelluksessa, jonka voi ladata maksutta iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluksessa käyttäjät voivat etsiä ravintoloita sijainnin, ravintolan keittiön tai muiden lisäominaisuuksiensa avulla.
Nordic Countries -ravintolavalikoimaan liittyy myös MICHELIN Guide -hotellivalikoima, joka sisältää ainutlaatuisimmat ja jännittävimmät yöpymispaikat Pohjoismaissa ja kaikkialla maailmassa. Jokainen oppaan hotelli on valittu sen poikkeuksellisen tyylin, palvelun ja persoonallisuuden vuoksi – vaihtoehtoja jokaiselle budjetille – hotellit on mahdollista varata suoraan MICHELIN Guide -sivuston ja -sovelluksen kautta.